sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Pelaajaesittelyssä Leo Peltola

 

Selo 1935 / Elo 1939

1. Kerro lyhyesti kuka olet ja miten päädyit Gambiittiin pelaamaan shakkia? 

Saimme sisarieni kanssa lahjaksi eräältä sukulaiselta shakkinappulat ja laudan joskus 1950-luvun puolessa välissä. Mitään käsitystä meillä ei ollut shakkipelin säännöistä. Vuoden 1956 alussa pelasivat Kaarle Ojanen ja Mihail Judovitsh parin pelin ottelun, jossa siirrot kerrottiin myös radiossa ja Helsingin Sanomissa. Silloin meissä heräsi halu oppia shakkipelin säännöt. Saimme kuulla, että Pikkujättiläisessä oli myös shakkia käsittelevä luku, ja niinpä isämme avustuksella opettelimme säännöt pääpiirteissään, esimerkiksi ohestalyönti jäi meille täysin tuntemattomaksi. Pystyimme kuitenkin Ojasen radiopelejä jotenkuten seuraamaan, ja myös itse jonkin verran pelaamaan.

Vasta 60-luvulla innostuin shakista koulutoverien kanssa pelatessani. Keravalla toimi siihen aikaan oma shakkikerho, ja aloin vierailla keravalaisten peli-illoissa. Pääradan varren paikkakunnat Keravalta Hämeenlinnaan muodostivat Jukolan Shakkipiirin, ja se järjesti joukkuekilpailuja, joihin minäkin pikku hiljaa uskaltauduin mukaan.

Olen periaatteena pitänyt sitä, että liityn aina asuinpaikkani omaan shakkikerhoon, ja niin olen ollut aika monen pääkaupunkiseudun kerhon jäsen. Pisimpään pelailin Remissä, ja kun se yhdistyi Garden kanssa,
on kerhoni ollut Gambiitti.

2. Miten kuvailisit pelityyliäsi? 

Peleissäni olen yrittänyt painottaa asemallisia seikkoja, mutta taktiikka myös viehättää. Monasti pelini
päättyvätkin häviööni siksi, etten ole ajoissa huomannut asemassa piileviä taktisia mahdollisuuksia.

3. Tavoitteesi shakissa seuraavalle kahdelle vuodelle (henkilökohtaisesti / joukkue)? 

Alan olla jo sen ikäluokan pelaaja, ettei henkilökohtaisia tavoitteita enää ole. Toivon tietysti, että Gambiitti nousisi joukkuekisassa SM-ryhmään, ja että se siellä myös pysyisi, ainakin muutaman kauden.

4. Peliesimerkki 

Pelikannoissa on aika paljon esimerkkejä sekä huonoista että hiukan paremmista peleistäni. En oikein osaa sieltä valita jotain tiettyä peliä, mutta jos joku on kiinnostunut, niin kehotan tutustumaan Suomikannan tarjontaan.

5. Sana on vapaa / terveiset gambiittilaisille 

Nettipelaaminen taitaa viedä väen pois kerhojen peli-illoista, mutta hienoa on havaita, että Gambiitti
pyrkii myös kerhoiltoja elvyttämään. Ongelmana on saada satunnaiset kävijät tulemaan uudestaan, ja ehkä jopa liittymään kerhoon. Internetin mahdollisuuksia voisi koittaa hyödyntää myös peli-illoissa, esimerkiksi seuraamalla yhdessä huomattavimpien turnausten live-lähetyksiä. Tehtäväshakkiinkin kannattaisi tutustua tarkemmin.

6. Kenet haastat pelaajaesittelyyn seuraavaksi?
 

Pelaajaesittelyissä on tähän asti ollut vain Remin puolelta tulleita pelaajia, joten haastaisin Gardenkin
kantaviin voimiin kuuluneen Jan Ristojan kertomaan shakkiurastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.