maanantai 22. helmikuuta 2021

Pelaajaesittelyssä Pekka Satukangas


Selo 1871

1. Kerro lyhyesti kuka olet ja kuinka päädyit Gambiittiin pelaamaan shakkia?
 
Siirrot opin noin 8-vuotiaana isältäni, ja hänen mukanaan osallistuin joihinkin HTS:n tapahtumiin ja turnauksiin, avustajana tai katsojana. Mutta peli itsessään ei vielä tuolloin sytyttänyt, ja en pelannut muuten kuin siskoni kanssa joitakin pelejä silloin tällöin. Vähäinen into peliin johtui varmaankin kärsivällisyyden puutteesta luonteessa. 

Varsinaisen kipinän shakkiin sain paljon myöhemmin noin 16-vuotiaana vähitellen, kun sattumalta paljastui että kotonamme varsin usein vieraileva sukulaismies osasi pelata. Pelasimmekin sitten ilman kelloa kerran-pari viikossa säännöllisesti varsin tasaisia pelejä. Mutta useammin kuitenkin hävisin kuin voitin, ja siitä sain intoa tutkia ja opetella shakkia syvällisemmin, niin että hankin ensimmäisen shakkikirjani, Keresin ja Nein perusteoksen, joka sisälsi säännöt, avauksia ja loppupelin teoriaa samassa teoksessa. Hyvin suppeasti siis kutakin osuutta, mutta alkeiskirjana mielenkiintoinen ja opettavainen teos. 

Shakki kiehtoikin nyt uudella tavalla, ja vierailin pari kertaa viikossa isäni luona (vanhempani olivat eronneet vuosia aiemmin), ja pelasimme aina lukemattomia pelejä keskenämme. Samoihin aikoihin etsiydyin lähimpään shakkikerhoon, Remissiin Koivukylässä. Kävin sitten säännöllisesti Remin -hyvin aktiivisissa- peli-illoissa. Asuinpaikka vaihtui sittemmin muutaman kerran, mutta Remissi säilyi aina omana kerhona, ja nyt siis Gambiitti. 2000-luvun vaihteessa shakki taas jäi taka-alalle pitkäksi aikaa, kun intouduin opiskelemaan työn ohessa iltaisin AMK:ssa ohjelmointilinjalla. Mutta muutama vuosi sitten aktivoiduin uudelleen, ja hankin joitakin turnauskirjoja ja historiakirjoja vanhoista turnauksista ja pelaajista. Ja aloin myös seuraamaan melko aktiivisesti isompia shakkitapahtumia, ja pelaan mobiilishakkiohjelmaa vastaan ainakin aina matkustaessa, ja vierailen lähes päivittäin shakkipulma- sivustolla Internetissä.
 
2. Miten kuvailisit pelityyliäsi? 

Ehkä pelityyliini (tiedostamattani tosin) on vaikuttanut mainittu Keresin kirja ja Keresin peliura. Sekä varmasti myös isäni pelityyli. Se on aika vahvasti avoimia avauksia suosiva, ja ehkä aika taktinen. Vaikka olen viimeaikoina koittanut saada tolkkua myös syvällisemmästä strategisesta pelistä.

3. Tavoitteesi shakissa seuraavalle kahdelle vuodelle (henkilökohtaisesti / joukkue)? 

En oikeastaan pelaa muuten kuin omaksi ilokseni silloin tällöin "vanhoja" tuttuja tavatessa, ja ei pelillisiä tavoitteita siinä mielessä.  Mutta olen seurannut kansainvälisiä turnauksia Internetissä, ja enemmänkin olen yrittänyt opetella ymmärtämään ideoita moderneissa peleissä. Joukkepelien osalta on ollut hieno huomata että Gambiitin joukkueet ovat pärjänneet paremmin vuosi vuodelta.

4. Peliesimerkki

Peliesimerkki olikin aika haastava tehtävä, sillä en löytänyt vanhoja pelipöytäkirjojani enää. Ja olikin valittava vain muutamasta pelistä jotka onnistuin löytämään. Kyseinen peli on kuitenkin voitto, joten se on valittu! Peli on vuoden 2001 JSM kisasta.


5. Sana on vapaa / terveiset gambiittilaisille 

Onnea Gambiittilaisille tulevissa turnauksissa!

6.  Kenet haastat pelaajaesittelyyn seuraavaksi?
 
Haastan Aulikki Ristojan pelaajaesittelyyn.

 

Kuva: Remin vanhoilta kotisivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.