perjantai 18. syyskuuta 2020

Pelaajaesittelyssä Kalle Kumpulainen

Selo 2027 / Elo 2031

1. Kerro lyhyesti kuka olet ja kuinka päädyit Gambiittiin pelaamaan shakkia?
 
Olen pelannut shakkia varhaislapsuudestani alkaen. Ensimmäiset shakkipelini pelasin isäni ja kummisetäni kanssa 6-vuotiaana. Innostuin pelaamisesta sen verran paljon, että vanhempani selvittivät paikallisen Shakkiseura Remissin yhteystiedot ja toivat minut peli-iltoihin mukaan. Kävin pelaamassa Remin peli-illoissa muutaman vuoden ala-asteen ensimmäisten luokkien aikana, mutta kymmenvuotiaana pelaamiseeni tuli tauko. 

Pääsin shakkiin uudelleen mukaan yläasteella, kun osuin samalle luokalle muiden shakinpelaajien kanssa. Yläasteen ja lukion aikana kiersin kaikki mahdolliset koululaiskilpailut, ja joukkuekilpailuista onnistuimme joukkueideni kanssa keräämään kasan mitaleja SM-kilpailuista asti. Yläasteella aloin pelaamaan uudelleen Remissä, jonka riveissä pelaaminen jatkui Garden kanssa yhdistymiseen asti.

Gambiitissa olen onnistunut keräämään kasan erilaisia tehtäviä, ja minua voisi kuvailla jonkinlaiseksi Gambiitin jokapaikanhöyläksi. Toimin Gambiitissa taloudenhoitajana, tiedottajana ja hallituksen jäsenenä, minkä lisäksi vastaan nettisivuistamme ja turnauksiemme järjestämisestä. JSM:ssä olen pelannut suurimmaksi osaksi Gambiitin kakkosjoukkueessa.
 
2. Miten kuvailisit pelityyliäsi?

En ole koskaan ajatellut pelaamistani tietyn tyylin kautta, mutta peleissäni on havaittavissa eri tyylisiä kausia. Koulukisavuosina pelaamaan opetellessani pelityylini oli melko asemallinen, ja tavoittelin peleissä edullisiin loppupeleihin pääsyä. 

Myöhemmin koin erityisesti blixtissä vaiheen, jossa pyrin todella aktiivisiin peleihin nopealla kehityksellä. Nykyään viihdyn mielelläni puoliavoimissa asemissa, joissa on tilaa ja aikaa pienille kevytupseerimanöövereille ja hyvin valmistelluille sotilasmurroille.       

3. Tavoitteesi shakissa seuraavalle kahdelle vuodelle (henkilökohtaisesti / joukkue)? 

Viime vuosina olen pelannut ainoastaan joukkuepelit keskittyen pelaamisen sijaan kilpailujen järjestämiseen ja tuomarointiin. Tänä kesänä harjoittelin ja keskityin shakkiin pitkästä aikaa, ja löysin pitkästä aikaa uudenlaista intoa pelaamiseen. Lähiaikojen tavoitteenani on pelata pitkän tauon jälkeen paljon kisoja. Ensisijaisesti tarkoituksenani on nauttia pelaamisesta, mutta pyrin samalla parantamaan omia heikkouksiani ja syventämään pelisuunnitelmiani. Pelitaso olisi mukava nostaa uudelle sataluvulle. 

Tuomarina minulle myönnettiin viime vuonna kansallisen shakkituomarin arvo. Pidän loppuvuoden ja mahdollisesti ensi kevään tuomarointitaukoa muista kuin Gambiitin järjestämistä kilpailuista, mutta sen jälkeen tavoitteenani on alkaa keräämään FIDE-tuomarin arvoon tarvittavia näyttöjä.

 Joukkuekilpailuissa toivon Gambiitin pärjäävän mahdollisimman hyvin ja toivottavasti menestymme jonkin verran SM-liigassakin. Oman seuran hyvät tulokset ja kerhokaverien hienot voittopelit lämmittävät aina mieltä, vaikka ei itse pelaamaan pääsisikään.
 
4. Peliesimerkki

Valitsin peliesimerkiksi liigapelini Miitrei Sorsaa vastaan vuodelta 2010. Pelasimme silloin I-divisioonan vieraspelin Turussa TuTS:n pudottua SM-liigasta divariin yhden kauden ajaksi. Joukkueellemme kävi ottelussa huonosti hävitessämme 1-6, mutta onnistuin omassa pelissäni hyvin. 

En ollut silloin vielä pelannut shakkimestareita vastaan klassisin peliajoin, joten jännitin pelin alussa melko paljon. Molemmin puolin varsin passiivisena alkanut peli keskittyi keskipelissä upseerimanöövereihin, joiden avulla onnistuin pääsemään niskan päälle. Siirron 30 kohdalla sain paketoitua mustan passiiviseen puolustusasemaan, jossa järkevät vaihtoehdot olivat todella vähissä. Loppupelissä realisointini ei ollut kovin tehokasta, ja annoin mustalle turhaan aktiivisia mahdollisuuksia, mutta kokonaisuutena peliin voi olla tyytyväinen.
   

5. Sana on vapaa / terveiset gambiittilaisille

Yritetään pysyä terveinä ja nautitaan peleistä mahdollisuuksien mukaan. Otan mielelläni vastaan nettisivuille julkaistavaksi shakkitarinoita, turnauskertomuksia ja pelianalyysejä. Ehdotuksia voi lähettää minulle esimerkiksi sähköpostitse.
 
6.  Kenet haastat pelaajaesittelyyn seuraavaksi?
 
Haastan lokakuun esittelyyn Jarmo Laitisen.


Kuva: Henry Mannberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.